Hoe belangrijk worden QR-betalingen in de toekomst?
Een toekomst zonder QR is bijna ondenkbaar. Niet alleen pinnen is enorm toegenomen, maar ook het gebruik van QR-betalingen wordt breder ingezet. Er zijn eigenlijk twee toepassingen van QR als het gaat om betalingen. Ten eerste kun je door middel van een QR een webshop naar je device 'toetrekken' en daar de bestelling en betaling uit te voeren. In plaats van dat er alleen cash of kaartbetalingen geaccepteerd worden, kan de consument nu kiezen uit meerdere betaalmethoden.
Daarnaast is er een breed scala aan betaalopties die gebruik maken van QR, waar je door het scannen van de QR de betaaltransactie direct naar je betaalapp heen haalt om de autorisatie uit te voeren. Dit kennen we in de Benelux van iDEAL, Payconiq en Bancontact, maar in China lopen ze hier al jaren op de markt vooruit met WeChat Pay en Alipay. Daarmee is echt een trend gezet. Je ziet dat steeds meer betaalopties inzien dat QR de norm is. De uitdaging is wel dat iedere betaaloptie een eigen QR-protocol bedenkt, soms zelfs tot en met complete branding guidelines en logo’s aan toe. Dat is heel goed voor het merk van de betaaloptie, maar wat betreft de 'omnichannelheid' van een QR verre van optimaal.
Je wint de consument niet over wanneer je het afrekenproces onnodig ingewikkeld maakt. 'Wilt u pinnen of anders met X, Y of Z betalen, klik hier,' komt je conversie niet ten goede. Ik ben er daarom van overtuigd dat er uiteindelijk naar één soort standaard gewerkt zal moeten worden waarbij de scan door de consument bepalend is welke betaalroute er genomen wordt en niet andersom. En dan kom je uit bij de unified QR van PAY. Dat is een QR-protocol dat door een groeiend aantal betaalapps gescand kan worden. Combineer je dat ook nog met onze dynamische QR tool, waarbij je bij iedere transactie een QR kan berekenen in plaats van allerlei API’s aan te roepen, en je kunt naar een volledige omnichannel QR-oplossing.