08 maart 2024

Certificatie voor “het nieuwe iDEAL” afgerond

Certificatie voor “het nieuwe iDEAL” afgerond

Na een flinke vertraging is het project iDEAL 2.0, of zoals iDEAL het noemt: "Het nieuwe iDEAL", klaar voor de pilotfase. Als acquirer van iDEAL leveren wij onze diensten direct aan ondernemers, via partners, aan banken en CPSP's. Vanaf maart 2024 zijn we officieel gecertificeerd om het nieuwe iDEAL aan te kunnen bieden.

Meer weten over het nieuwe iDEAL? Kijk dan vanmiddag naar de webinar en stel alle vragen aan iDEAL zelf:

 

Nieuwe features komen eraan:

 
iDEAL IN3

Hierbij kan een consument de iDEAL-betaling in drie keer afronden. Dit is vergelijkbaar met IN3 zoals je dat nu al kent. Voor merchants die al IN3 hebben, wordt enkel het logo en de uitstraling aangepast voor nog meer vertrouwen.

 
De bankkeuzelijst vervalt

Deze wordt vervangen door een bankkeuze op een hosted payment page. Dat heeft nogal veel partijen tegen het zere been geschopt. iDEAL is herkenbaarder aan de bankkeuze dan aan het logo wordt verondersteld. Maar in de praktijk valt dit mee. PAY verwerkt vele betalingen waarbij er geen bankkeuze is voor de consument maar op een hosted payment page met een QR voor ultiem gebruikersgemak. Tests hebben uitgewezen dat er geen conversieverschil is tussen een bankkeuze of geen bankkeuze in de checkout van de merchant. Sterker nog, het missen van bepaalde banken bij bepaalde partijen in de checkout leidt tot conversieverlies.

 
Betere fraudebescherming

Het “oude” iDEAL was goedkoop, betrouwbaar, maar niet doorontwikkeld. Het gaf de banken niet heel veel inzicht in het doel van de betaling. Als je dit vergelijkt met een online kaartbetaling dan missen een groot aantal beschikbare datapunten. Met het nieuwe iDEAL is er bijvoorbeeld een MCC code toegevoegd in de technische communicatie waaraan de bank kan zien wat er gekocht is. Zo kan fraude en oplichting beter worden bestreden.

 
Fast Checkout

Binnen 10 seconden een bestelling afrekenen op een webshop of productpagina? Dat kan met 'Snel bestellen'. Het is vergelijkbaar met de ApplePay-knop of de PayPal Fast Checkout-optie, met als groot verschil dat iDEAL natuurlijk geen procentuele kostencomponent heeft maar alleen een vaste transactievergoeding. En waar wij natuurlijk blij van worden, is de kwaliteit en bekendheid van iDEAL in combinatie met een hoge conversie, geen chargeback-optie en een scherpe prijs. Deze optie is momenteel in pilot bij enkele webshops.

 

U hoeft nog niets te doen!

Wat moet u doen als u onze merchant bent? Nog niets, wij zullen iDEAL 2.0 langzaam uitrollen per klantgroep of op verzoek. De bankkeuze zal geleidelijk worden verwijderd uit de plugins of integratiepartners. Heeft u een eigen implementatie, dan kunt u eenvoudig deze selectie verwijderen. Doet u dat niet, dan zorgen wij ervoor dat uw betalingsverkeer gewoon doorgaat.

Ook voor de MCC-code hoeft u niets te doen. Bij de registratie van uw verkooplocaties heeft u reeds een categorie opgegeven die is gekoppeld aan een MCC-code. Maakt u gebruik van kaartbetalingen zoals VISA, Mastercard of American Express, dan hebben wij deze MCC-codes nog eens extra gecontroleerd.

Wilt u gebruik maken van de iDEAL Snel bestellen en heeft u een eigen ontwikkelde integratie, dan kunnen uw developers vast rondkijken op de de documentatie pagina