Zoeken
Sluiten
09 juli 2020

Belangrijk: nieuwe regels omtrent cadeaukaarten

Belangrijk: nieuwe regels omtrent cadeaukaarten
Vorige maand is de vijfde Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD5) geïmplementeerd. In Nederland vindt de implementatie van deze richtlijn plaats door de Wet ter voorkoming van Witwassen en het Financieren van Terrorisme (Wwft) aan te passen.
De invoering van de AMLD5 richtlijn heeft impact op het accepteren van open-loop cadeaukaarten. Cadeaukaarten worden gezien als elektronisch geld. Het is een geldswaarde die elektronisch wordt opgeslagen (ook wel bekend als EGI) en hierdoor onder de anti-witwasrichtlijn AMLD5 valt. Voor closed-loop cadeaukaarten zoals de eigen cadeaukaart via GivaCard of retailerspecifieke kaarten zoals Dille & Kamille geldt deze nieuwe wet- en regelgeving niet.
 
De gedachte achter de nieuwe wetgeving heeft betrekking op het minimaliseren van het risico op witwassen via open-loop cadeaukaarten. Illegaal verkregen contant geld kan dan worden gebruikt voor de aankoop van cadeaukaarten en zou vervolgens weer kunnen worden gebruikt voor de aankoop van producten. De cadeaukaarten zouden ook kunnen worden doorverkocht aan derden of kunnen, ingewisseld worden via een Payment Service Provider.

 

Open-loop cadeaukaarten

Bovenstaande wetgeving geldt enkel voor open-loop cadeaukaarten. Dit zijn cadeaukaarten die je op meerdere plekken kan kopen en inleveren. Voorbeelden van open-loop cadeaukaarten zijn de VVV Cadeaukaart of de Fashioncheque.

Voorheen kon er maximaal € 250,- op een cadeaukaart worden geplaatst, nu is de waarde verlaagd naar € 150,-. Indien een klant meer dan € 50,- inwisselt, dan dient er een KYC procedure te worden uitgevoerd. Deze prodcedure moet ook worden vastgelegd. Omdat dit voor de meeste fysieke winkels niet werkbaar is, zal er daarom maximaal € 50,- van de cadeaukaart worden afgehaald.

Bij Paysafecard kunnen klanten de kaart koppelen in een persoonlijke app. Na de koppeling accepteert Paysafecard grotere bedragen. Hierin wordt PAY. dus ook geen beperking opgelegd.

 

Closed-loop cadeaukaarten

Closed-loop cadeaukaarten zijn cadeaukaarten die beperkt kunnen worden gebruikt. Vaak kan zo'n cadeaukaart bij slechts één onderneming worden gebruikt zoals het geval is bij cadeaukaarten van bepaalde ketens, zoals Dille & Kamille of de maatwerk cadeaukaarten van GivaCard.

Ook cadeaukaarten die slecht voor een beperkte groep of beperkte categorie inwisselbaar zijn zoals de Nationale Bioscoopbon en de Podium Cadeaukaart zijn vrijgesteld van de limiteten.


Een greep uit onze closed-loop cadeaukaarten:

huis-tuin-cadeaugivacardpodium-cadeaukaartgezondheidsbonnationale-bioscoopbonfestival-cadeaukaart

Klanten kunnen meerdere open-loop cadeaukaarten inwisselen tot het maximale bedrag van € 50,-. Zodra deze waarde bereikt is, kan er enkel nog worden afgerekend met een closed-loop cadeaukaart of een andere betaalmethode.

 

Wat betekent dit voor jouw klant?

Met ingang van 1 juli 2020 kunnen klanten in jouw webshop maximaal € 50,- met een open-loop cadeaukaart betalen. Het resterende deel van de aankoop kan de klant gemakkelijk betalen met iDEAL of een andere beschikbare betaalmethode. Er treedt een fout op als jouw klant toch een betaling probeert te doen met een open-loop cadeaukaart waarvan het bedrag hoger is dan € 50,-. Dit kan ook gebeuren wanneer het actuele saldo van de open-loop cadeaukaart hoger is. Bij PAY. hebben we de afgelopen tijd hard gewerkt aan een oplossing om deze foutmeldingen tot een minimum te beperken en zoveel mogelijk transacties volgens de nieuwe wet- en regelgeving te verwerken.

flowchart-cadeaukaart
Voorbeeld: een klant heeft een open-loop cadeaukaart met een waarde van € 100,-. Koopt de klant in jouw webshop een product van € 75,- dan kan hij € 50,- betalen van het tegoed dat op zijn open-loop cadeaukaart staat. De resterende € 25,- kan met bijvoorbeeld iDEAL worden voldaan. Het overige tegoed op de cadeaukaart kan de klant bij een volgende bestelling gebruiken. Deze regel gaat ook op als jouw klant met drie open-loop cadeaukaarten ter waarde van € 20,- een aankoop van € 100,- wil doen. Er kan maximaal € 50,- met de open-loop cadeaukaarten worden betaald. Met een totale cadeaukaartwaarde van € 60,- kan jouw klant met de nieuwe regel gelijk € 50,- verzilveren. De overige openstaande € 50,- kan de klant gemakkelijk via een andere betaalmethode zoals iDEAL betalen en de resterende € 10,- op de cadeaukaart kan bij een volgende aankoop worden voldaan.

PAY. monitort haar klanten op het percentage cadeaukaarten. Het is dus niet mogelijk om enkel cadeaukaarten of Paysafecard betalingen via ons te verwerken. Er moet sprake zijn van een normale betaalmix die overeenkomt met de branche waarin jij actief bent.

Registreer nu en ontdek de voordelen van Pay.

Regel direct al je online en in-store betalingen.
laptop
Default CTA icon Ontvang al binnen 15 minuten online en in-store betalingen via het Pay. platform.
Default CTA icon
Alle betaalinformatie op één platform: online, in-store en omnichannel.
Default CTA icon
Maximaal inzicht in je betaalverkeer via uitgebreide rapportages