13 april 2023

Pay. en ibanXS werken samen aan Payment Initiation

Pay. en ibanXS werken samen aan Payment Initiation

Betaalinitiatie, ook wel bekend als Payment Initiation, is een belangrijk onderdeel van de Europese PSD2-richtlijn. Deze richtlijn verplicht banken in de Europese Unie om onder andere betaalinitiaties te ondersteunen. Met Payment Initiation is het voor derde partijen, zoals Pay, mogelijk om namens consumenten online transacties uit te voeren vanaf hun bankrekening. En vanaf nu werkt Pay. hiervoor samen met ibanXS. ibanXS biedt via een cloud gebaseerd platform toegang tot elke Europese bank en maakt zo Payment Initiation mogelijk voor Pay. 

Er loopt op dit moment een pilot. Vanaf mei 2023 wordt betaalinitiatie actief gemaakt voor alle klanten.

 

Wat is Payment Initiation?

Betalingsinitiatie is een type betalingsdienst waarmee een externe provider, zoals Pay, namens een klant een betaling kan initiëren met behulp van zijn bankrekening. De klant moet zijn uitdrukkelijke toestemming geven om de betalingsinitiatie te laten plaatsvinden. Deze betaalwijze wordt vaak gebruikt voor online betalingen, waardoor klanten aankopen kunnen doen zonder hun betalingsgegevens handmatig in te voeren. Betalingsinitiatiediensten vallen in de Europese Unie onder de Payment Services Directive (PSD2). 

 

Pay. en ibanXS innoveren samen.

Als specialist in Payment Initiation voorziet ibanXS Pay. van de nieuwste en veiligste betaaltechnologieën, waardoor de klanten van Pay. moeiteloos en op een kostenefficiënte manier online betalingen kunnen verwerken. Met deze samenwerking kunnen onze merchants rekenen op een nog snellere, veiligere en betrouwbaardere betalingsoplossing. Dit leidt tot een verbeterde gebruikerservaring voor consumenten, en dus een hogere klanttevredenheid. De gecombineerde expertise en technologische oplossingen van ibanXS en Pay. hebben een positieve impact op de betalingsmarkt en stimuleren verdere innovatie. 

"Met de samenwerking tussen ibanXS en Pay. kunnen we de klanten van Pay. een veilige, snelle en kostenefficiënte betaaloplossing bieden volgens de nieuwste veiligheidsprotocollen. We zijn verheugd om deze stap te zetten met Pay. en zo samen de merchants van Pay. te laten profiteren van deze dienstverlening", zegt Edy Bruinooge, directeur van ibanXS.

 

Payment Initiation versus iDEAL.

Op termijn wordt Payment Initiation in Nederland waarschijnlijk een stuk gangbaarder en populairder. Dat komt niet alleen doordat ondersteuning van betaalinitiatie verplicht is voor alle Nederlandse banken, maar ook doordat alternatieven, zoals bijvoorbeeld iDEAL, steeds duurder (en voor merchants onaantrekkelijker) worden.

Meer weten? Lees hier meer over Payment Initiation.