22 augustus 2023

Apple’s Tap to Pay coming soon!

Apple’s Tap to Pay coming soon!

Nadat de betaalnetwerken Visa, Mastercard en American Express succesvol pilots hebben gedraaid met betalingen per mobiele telefoon op Android devices, heeft ook Apple eind 2022 een vergelijkbare oplossing bekend gemaakt en gelanceerd in de Verenigde Staten, Taiwan en Australië. Apple is klaar om deze techniek nu vrij te geven voor Nederland. Wanneer landen als België en Duitsland volgen, is nog onbekend.

Wat is Tap to Pay?

CPOC, MPOS? Pay Per Phone, Tap on Phone en nu ook Tap to Pay, vele benamingen voor dezelfde SoftPos functionaliteit. SoftPos maakt het mogelijk om een telefoon te gebruiken als pinterminal, door het lezen van een NFC-device. Bij een normale pas kan een pincode worden gevraagd via de ‘Pin on Glass’ module. Na de betaling wordt een digitale bon getoond, welke gestuurd of gefotografeerd kan worden. SoftPos is mogelijk op Android en iPhone toestellen.

94% van de betalingen welke Pay.nl verwerkt via betaalterminals is tegenwoordig zonder pincode, waarvan meer dan 70% via Apple Pay, Google Wallet of een andere digitale pas verloopt. Hierbij is ook bij hogere betalingen een pincode niet meer nodig.

Pay.nl opgenomen in het partnernetwerk van Apple

Na de lanceringen van online betalingen via het Bancontact schema met Apple Pay en Belfius is de band tussen Pay.nl en Apple verder versterkt. Ondertussen zijn er al vele betalingen verwerkt over het goedkopere en chargeback vrije Bancontact schema.

Een keten van partners vormen een soepele en veilige betaalflow

Voor ons als Pay.nl is het belangrijk om dicht bij het vuur te zitten. Door onze acquirer-rol in de meest gebruikte betaalopties zoals iDEAL, Bancontact, VISA en Mastercard zitten we vooraan in de keten van nieuwe innovaties. Ondanks dat Apple Pay geen betaalnetwerk is, maar een authenticatiemethode, heeft zij naast Google (met de Google Wallet) en EMVCo (met 3Dsecure) een belangrijke rol in het transactieproces. Pay.nl heeft met alle genoemde partners een direct partnership.

SoftPos betalingen via Android worden in September 2023 gelanceerd. Apple’s Tap to Pay betalingen volgen eind dit jaar.