Zoeken
Sluiten
08 mei 2023

Nu beschikbaar bij Pay: Bancontact via Apple Pay

Nu beschikbaar bij Pay: Bancontact via Apple Pay

Klanten die Bancontact gebruiken kunnen voortaan ook voor Apple Pay kiezen bij het afrekenen van aankopen in webshops. Pay. is daarmee de eerste betaaldienstverlener die Apple Pay beschikbaar maakt voor Bancontact-betalingen. De optie om via Apple Pay te betalen zorgt voor meer flexibiliteit voor kaarthouders en daarmee een hogere conversie. 

Bancontact via Apple Pay is in eerste instantie alleen beschikbaar voor klanten die bankieren bij Belfius. Andere Belgische banken volgen naar verwachting snel. De ondersteuning voor Bancontact-betalingen is dan ook vooral goed nieuws voor webshops die (ook) aan Belgische klanten leveren.  

bancontact-apple-pay

In 2018 fuseerde Bancontact met de Belgische tak van Payconiq, terwijl de Nederlandse tak van Payconiq in 2022 geheel uit de lucht ging. Sinds de fusie met Payconiq is Bancontact in België de meest gebruikte betaalmethode, vergelijkbaar met iDEAL in Nederland. 

Populariteit Apple Pay groeit

Apple Pay is sinds de zomer van 2019 beschikbaar in Nederland. Sindsdien wint het gestaag aan populariteit: in 2021 gebruikte 16 procent van de Nederlanders het. In datzelfde jaar lanceerde Apple zijn betaaldienst ook in België. Daarmee vormt Apple Pay een belangrijke betaalmethode in de gehele Benelux die bovendien snel groeit in gebruik. 

In Nederland bokst Apple Pay onder meer op tegen iDEAL, met zo’n zeventig procent marktaandeel nog altijd onbetwist marktleider als het gaat om online betaalverkeer. De Belgische tegenhanger van het Nederlandse iDEAL is Bancontact, met één groot verschil: Belgen die van Bancontact gebruik maken, hebben ook een daadwerkelijke Bancontact-betaalkaart. Dat is waar het gemak van Apple Pay van pas komt. 

groei-apple-pay-app-1

Digitale portemonnee: wallet betalingen

Gebruikers van Apple Pay creëren op hun Apple-device (vaak een iPhone) een digitale portemonnee met één of meerdere betaalkaarten. Dat kunnen debitcards, maar ook creditcards zijn. Zo’n digitale portemonnee wordt een wallet genoemd. Zodra een gebruiker in een webshop een betaling start, kiest hij voor Apple Pay als betaalmiddel. Doet hij dat op zijn telefoon, dan wordt de Apple Pay app gestart en kan de gebruiker de betaling valideren op het apparaat zelf. Shopt hij via een ander apparaat, bijvoorbeeld een laptop, dan scant hij een QR-code om op die manier de betaling via Apple Pay te valideren. 

De tegenhanger van Apple Pay is Google Wallet. Google Wallet werd in 2017 in Nederland geïntroduceerd en heette toen nog Google Pay. Het marktaandeel van Google Wallet is desondanks twee keer zo klein als dat van Apple Pay. Daar staat tegenover dat Google Wallet met 69 procent toename in marktaandeel (cijfers over 2021) harder groeit dan Apple Pay (45 procent groei).  

Het gebruik van wallets op je smartphone is dus zowel in Nederland als in België sterk in opkomst. Steeds meer webshops kiezen er dan ook terecht voor om deze betaalmethoden aan te bieden aan hun klanten. 

Hoe selecteert een klant Bancontact via Apple Pay? 

Een klant kan op twee manieren gebruik maken van Bancontact via Apple Pay. Rekent hij op hetzelfde apparaat af als waarop de Apple Pay wallet staat, dan selecteert hij eenvoudigweg Bancontact als betaaloptie op zijn toestel. Heeft de klant een Bancontact-betaalkaart in Apple Pay geactiveerd staan? Dan wordt nu automatisch de Apple Pay button getoond. De klant valideert de betaling (via gezichtsherkenning, vingerafdruk of andere toestelvalidatie), die daarna kan worden afgerond. 

Rekent de klant op een ander apparaat af, bijvoorbeeld een laptop, dan selecteert hij Apple Pay. In het volgende scherm kiest hij voor de betaaloptie van zijn keuze, in dit geval dus Bancontact. Vervolgens wordt de betaling gestart. 

De Bancontact of Bank-APP betaling  

Het is altijd nog steeds mogelijk om ook via de BancontactAPP te betalen, alhoewel wij vermoeden dat met de komst van Apple Pay het gebruikersgemak en de snelheid van betalen kaarthouders de voorkeur voor Apple Pay te laten maken.  

Via Apple Pay is 1 klik op het scherm, gevolgd door de bevestiging op het toestel. 

Bij de Bancontact APP wordt de kaarthouder naar de Bancontact-APP, of de directe bank-APP doorgestuud, waarin ingelogd moet worden, en geverifieerd (vergelijkbaar met de APP flow bij het Nederlandse iDEAL.  

Het is dus mogelijk dat jouw klant 2 knoppen ziet boven de kaartinvoer, als hij kiest voor Bancontact. Een 'betaal met jouw APP'  en 1 'betaal met Apple Pay'.  

IBAN blijft zichtbaar in Pay.-dashboard 

Ook al betaalt een klant via Apple Pay, jij ziet in jouw dashboard in het Pay.-platform ‘gewoon’ het IBAN van de klant. Voor zowel jezelf als voor de klant is dit een herkenbaar nummer waar je eenvoudig naar kunt refereren.  

Een bijkomend voordeel is dat een IBAN nooit wijzigt, terwijl betaalkaartnummers dat wel doen. Betaalkaarten worden van tijd tot tijd vervangen. Je zou een betaling dan niet meer herkennen als zijnde van een specifieke klant. Na betaling via Apple Pay vragen wij daarom het bijbehorende IBAN op bij de bank en tonen dit bij de betaling. Wel zo eenvoudig, mocht je op een later moment contact met jouw klant hebben over de betaling. 

Dual-branded Bancontact-kaarten 

Een verdere complexiteit is dat Belgische betaalkaarten verschillende schema’s kunnen bevatten. Dat worden dual-branded kaarten genoemd. Een Belgische Bancontact-kaart kan dus bijvoorbeeld zowel via het Mastercard Debit-schema als het eigen Bancontact-schema betalingen starten. 

De kaarthouder bepaalt zelf op welke wijze hij zijn Bancontact-kaart wil gebruiken. Wanneer hij deze kaart toevoegt aan Apple Pay, kiest hij dus zelf welk schema van toepassing zal zijn zodra hij een betaling start. 

Gebruikt een Bancontact-klant het Bancontact-schema? Dan zijn jouw transactiekosten relatief laag, maar heeft de kaarthouder ook minder rechten. Een betaling bij Bancontact kan bijvoorbeeld niet worden teruggedraaid op initiatief van de kaarthouder. Gebruikt de Bancontact-klant het Mastercard Debit of VISA Debit-schema, dan kan dit wel. Omdat het aan de kaarthouder is om te bepalen welk schema er gebruikt wordt, raden wij je aan om als ondernemer beide schema’s te ondersteunen.  

Co branded cards

Bij Pay. als eerste de nieuwste betaalmethoden tot je beschikking 

Door gebruik te maken van de betaaloplossing van Pay, zijn al dit soort technische zaken volledig geïmplementeerd en kun je Bancontact-betalingen via Apple Pay altijd probleemloos innen. Omdat Pay. daarnaast regelmatig aan tafel zit bij de verschillende schema-eigenaren, ben je ervan verzekerd dat jij als klant van Pay. eerder dan andere partijen de beschikking hebt over de nieuwste betaalmethoden in de markt. Dat maakt dat je bij Pay. nu al betalingen met Bancontact via Apple Pay kunt aanbieden. 

Registreer nu en ontdek de voordelen van Pay.

Regel direct al je online en in-store betalingen.
laptop
Default CTA icon Ontvang al binnen 15 minuten online en in-store betalingen via het Pay. platform.
Default CTA icon
Alle betaalinformatie op één platform: online, in-store en omnichannel.
Default CTA icon
Maximaal inzicht in je betaalverkeer via uitgebreide rapportages