Incasso

Periodiek of eenmalig incasseren

SEPAincasso

In Nederland is incasso een veel gebruikte betaalmethode en wordt vaak gebruikt voor doorlopende betalingen, maar kan ook eenmalig worden uitgevoerd. Door de mogelijkheid betalingen te laten plaatsvinden met een vooraf afgesproken frequentie, is incasso ook erg geschikt voor abonnementen en contributies.

Incasso voor jouw webshop of website

Incasso is een betaalmogelijkheid waarbij bedragen automatisch van de bankrekening van de consument worden afgeschreven. Dit kan zowel op doorlopende als eenmalige basis. Vooral bij het herhaaldelijk afnemen van bepaalde producten of diensten is incasso een populair betaalmiddel. De transactie is direct zichtbaar op het rekeningafschrift van de consument en het bedrag is direct afgeschreven.

Betaalmethode Incasso

Machtiging

Voor het automatisch incasseren heb je officieel altijd een machtiging nodig van jouw klant. Op die machtiging staat onder andere om welk bedrag het gaat en de datum van incassering. Als je dit op orde hebt, kan je dit betaalmiddel op de juiste wijze gaan gebruiken.

Varianten van incasso

Je denkt bij incasso waarschijnlijk aan een éénmalige of doorlopende betaling waar je schriftelijk of telefonisch toestemming voor vraagt. Dat klopt! Zo werkt deze betaaloptie over het algemeen, maar er is meer. Er zijn namelijk verschillende varianten.

 • Algemene doorlopend: bijvoorbeeld voor abonnementen, contributie
 • Eenmalige machting: eenmalige betaling, bijvoorbeeld voor promotie-actie
 • Doorlopend bedrijven: voor zakelijke betalingen, bijvoorbeeld huur
 • Doorlopend kansspelen: specifiek voor online games

PAY. denkt graag met je mee en helpt je bij het maken van jouw keuze uit deze varianten voor jouw webshop of website.

Risico's van incasso

Ieder voordeel kent een nadeel. Dit is ook bij incasso het geval. Want iedere consument heeft het recht om een incassotransactie via zijn bank terug te roepen door:

 • Een stornoboeking (of terugboeking). Dit kan tot 56 kalenderdagen na de transactie. De consument kan een transactie altijd storneren met of zonder aanwezigheid van een schriftelijke handtekening.
   
 • Een zogeheten Melding Onterechte Incasso. Oftewel: MOI. Dit kan tot 13 maanden na de transactie. Een dergelijke melding kan alleen gegrond verklaard worden als er geen schriftelijke handtekening van de klant (rekeninghouder) aanwezig is.

De kosten voor een incasso restitutie en een Melding Onterecht Incasso staan vermeld op de pakketten en tarieven pagina.

Wanneer je gebruik wil maken van incasso voor jouw webshop of website vragen wij altijd om een beschrijving van jouw diensten. Op deze manier kunnen wij op voorhand een inschatting maken van de eventuele risico's.

De voordelen op een rij
 • Lage transactiekosten
 • Eenvoudig te integreren en te gebruiken
 • Incasso's aanmaken via een API of handmatig via het Admin Panel
 • Niet afhankelijk van de klant bij incasseren van betaling
 • Incasseren mogelijk vanaf alle SEPA ondersteunende rekeningen

Incasso beschikbaarheid

xs Pioneer Niet beschikbaar
xs Professional Full service
xs Business Full service
xs Corporate Full service
-
Laatste nieuws over Incasso
Back2Basic met incasso
Lees meer
Optimalisatie incasso en nieuw betaalscherm
Lees meer
Incasso onder de loep
Lees meer

Beschikbaarheid

EU landen aangevuld met Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland en Monaco
PAY. maakt gebruikt van cookies voor een goede gebruikerservaring, statistisch inzicht, monitoring van onze techniek en voor het afspelen van video.