Zoeken
Sluiten
Betalen met QR code

Veilig betalen met QR-code via Pay.

Bij de collectant op de collectebus, bij de kassa in de supermarkt, tijdens het afrekenen van je drankje op het terras, en op je zakelijke factuur; steeds vaker is het mogelijk om snel een QR-code te scannen om iets te betalen. Het is dan ook geen verrassing dat ondernemers hun klanten laten betalen met QR-code voor een betere klantervaring.

qr-code-betaling-pay
QR-codepay
Wat is een QR-code?

Eigenlijk is een QR-code niet veel anders dan de streepjescode die op veel producten te vinden is. Grootste verschil is dat een QR-code veel meer informatie kan bevatten (tot 7,000 tekens), bijvoorbeeld betaalgegevens, maar ook locatie- en productinformatie. Andere voordelen zijn dat het minder foutgevoelig is en sneller wordt gelezen. QR staat niet voor niets voor Quick Response. 

Ondanks de veelbelovende techniek, leek het erop dat de QR-code en dus ook het betalen met QR-code een stille dood zou sterven. Maar mede dankzij de corona-epidemie raakt de QR-code nu toch in sneltreinvaart ingeburgerd. 

Betalen met QR-code is steeds gebruikelijker.

Er zijn bij het betalen verschillende momenten waarop er een QR-code kan worden gebruikt. Het kan slechts een link naar een betaalomgeving zijn. Op de pagina moeten dan nog alle gegevens door de klant worden ingevuld.  

Omdat een QR-code meer gegevens kan bevatten, kunnen ook gegevens als bedrag, transactienummer of persoonsgegevens ‘in’ de QR-code zitten. Dat is bijvoorbeeld als de QR-code is gekoppeld aan een kassa of als de verzender van de QR-code al een en ander heeft ingevuld. Soms is het ook mogelijk om op de telefoon gegevens nog aan te passen, bijvoorbeeld om fooi te geven. 

Ook komt het vaak voor bij het betalen met QR-code, dat de QR-code gebruikt wordt ter verificatie. Dat is bijvoorbeeld bij het scannen van de QR-code in de checkout om een iDEAL-transactie te verifieren en af te kunnen ronden. 

a-man-scans-an-electric-scooter-qr-code-for-rent-pay
Wat is een voordeel van betalen via QR-code?

Met behulp van een QR-code gaan betalingen makkelijker en sneller doordat er geen creditcard, contant geld of bankapparaat meer gebruikt hoeft te worden. In plaats daarvan kunnen klanten met hun telefoon de QR-code scannen en de betaling voltooien. 

 

Waarmee scan ik een QR-code?

Vaak kan het scannen van de QR-code gewoon met de camera van de telefoon. Maar om de kans op fraude te verlagen, zijn ook veel QR-codes alleen met de specifieke bank-app, iDEAL-app of Tikkie-app te lezen. Pay. adviseert dan ook altijd de bijbehorende app of de app van de bank te gebruiken voor een betaling met QR-code. 

Is met QR-code betalen veilig?

Het korte antwoord is ja. Het betalen via QR-code is veilig. Natuurlijk is het raadzaam om zoals bij iedere financiële transactie die je doet, enkele voorzorgsmaatregelen te nemen. Want ook met QR-codes is er kans op fraude. Daarom raden wij deze voorzorgsmaatregelen aan: 

  • Verifieer de legitimiteit van de QR-code voordat je de transactie uitvoert. Is de site waarop de QR-code staat wel betrouwbaar? Leidt de QR-code je na het scannen niet naar een verdachte omgeving? 
  • Dubbelcheck het bedrag dat wordt aangegeven op het scherm van je telefoon. In de snelheid van de transactie kan het zomaar gebeuren dat er extra geld wordt afgeschreven bij de QR-betaling. 
  • Gebruik een beveiligingssoftware om je apparaat te beschermen tegen malware en andere bedreigingen.
  • Controleer regelmatig je bankrekening om te zorgen dat er geen ongeautoriseerde transacties zijn uitgevoerd. Neem contact op met je bank of creditcardmaatschappij als je iets verdachts opmerkt.

 

Wat kost een QR-code betaling?

Aan het betalen met een QR-code zijn geen extra kosten verbonden. De QR-code brengt je naar een betaalscherm of zorgt voor de verificatie van de betaling.  

Eventuele kosten voor de betaling kunnen door de aanbieder wel in rekening gebracht worden bij gebruik van bepaalde betaalmethoden. Veel webwinkel rekenen bijvoorbeeld een klein bedrag voor het gebruik van Paypal of Creditcard. Deze kosten hebben echter niks te maken met het gebruik van de QR-code. 

customer-hand-scanning-qr-code-with-phone-PAY
QR-code betalingen via Pay.

Omdat Pay. een eigen iDEAL Acquirer licentie heeft, zijn we in staat transacties sneller te verwerken. Ook is Pay. een van de eerste online betaaldienstverleners die betalingen met een QR-code via iDEAL mogelijk maakte.

Pay. heeft de dynamische QR-code tool ontwikkeld waarbij slechts één code wordt gecreëerd voor verschillende betaalmomenten. Hierdoor hoef jij als (web)winkelier de betalingen niet meer handmatig aan te passen: één QR-code volstaat. 

Naast de dynamische QR-code tool heeft Pay. ook de realtime QR-betaling geïntroduceerd. Hiermee kunnen je klanten gemakkelijk en snel een betaling afronden via iDEAL. Dit versnelt het proces om QR-codes te scannen. Zo kunnen jouw klanten snel en feilloos een betaling doen.

Via Pay. maak je gemakkelijk en snel een QR betaalverzoek aan.

Klanten van Pay. kunnen QR-codes voor betalingen aanmaken in het admin panel. De QR-code kan worden gebruikt op facturen om het klanten makkelijker te maken de betaling te voldoen. Het aanmaken van een QR-code kan via de pay by link betaaloptie.

Registreer nu en ontdek de voordelen van Pay.

Regel direct al je online en in-store betalingen.
laptop
Default CTA icon Ontvang al binnen 15 minuten online en in-store betalingen via het Pay. platform.
Default CTA icon
Alle betaalinformatie op één platform: online, in-store en omnichannel.
Default CTA icon
Maximaal inzicht in je betaalverkeer via uitgebreide rapportages