Verbeterde tenaamstelling bij iDEAL betalingen

Over de tenaamstelling op het huidige bankafschrift na een succesvolle iDEAL betaling is al veel discussie ontstaan. Tot op heden werd er na een een iDEAL betaling via een Collecterende Payment Service Provider (CPSP) gekozen voor de volgende naamgeving: Stichting PAY.nl inzake "Uw bedrijfs- of handelsnaam”. Dit resulteerde op het bankafschrift in een betaling aan “Stichting PAY.nl”. Hierbij werd uw bedrijfsnaam of handelsnaam, afhankelijk van de bank, voor of achter de omschrijving geplaatst.

Dit zorgde regelmatig voor onduidelijkheid bij consumenten, ondernemers en banken. Omdat wij het belangrijk vinden dat de consument kan zien aan wie hij betaalt, hebben wij de naamgeving gewijzigd. Vanaf vandaag zult u op het afschrift altijd: "Uw bedrijfs- of handelsnaam" via PAY.nl zien staan. Dit biedt duidelijkheid voor alle partijen.

Thuiswinkel.org is blij met deze stap van PAY.nl.

"Voor retailer en consument is het belangrijk om duidelijk te zien waar welke aankoop is gedaan".

Just Hasselaar van Thuiswinkel.org

Op het bankafschrift zag dit er als volgt uit:


Betaling

Bevestiging

Overzicht

Detail

Wij prijzen deze aanpak van PAY.nl van harte aan

"Wij moedigen alle betaaldienstverleners aan om iDEAL-betalingen op transactie-afschriften voor consumenten zo helder en begrijpelijk mogelijk te maken."

Rob Hoitink, Productowner iDEAL

De nieuwe weergave ziet er daarom als volgt uit:


Betaling

Bevestiging

Overzicht

Detail

Taal van het betaalscherm

Indien de consument de betaling afrondt via een Engelstalig scherm, tonen wij “by PAY.nl” op het bankafschrift. In andere gevallen tonen wij “via PAY.nl”. Een kleine optimalisatie met grote impact op de vindbaarheid van uw betalingsverkeer.

Geregistreerde bedrijfs- of handelsnaam

Er worden enkel bedrijfs- of handelsnamen getoond welke geregistreerd zijn bij de Kamer van Koophandel, het KBO register (België) of een vergelijkbaar register in het land waar uw bedrijf is gevestigd. Indien u uw website URL op het afschrift van de consument wilt weergeven, dan dient u deze als handelsnaam te registreren.


Lees meer over bedrijfs- en handelsnamen


End2End iDEAL betalingen

Wilt u geen "via PAY.nl" op het afschrift van de klant weergeven, dan kunt u kiezen voor de niet collecterende oplossing: "iDEAL End2End". Uw klant ziet in dit geval uw naam en rekeningnummer als "tegenrekening". U ontvangt de gelden direct op uw rekening. Dit resulteert echter wel in meer bijschrijvingen waarvoor uw bank u per bijschrijving kosten in rekening kan brengen.

Lees meer over iDEAL End2End

Hoe gaat dat bij andere betaalmethoden?Bancontact

Bij Bancontact wordt enkel de (handels)naam, de vestigingsplaats en het land van de ondernemer getoond. Zij plaatsen geen rekeningnummer of naam van de betaalinstelling op het afschrift.


Creditcards (Mastercard, VISA & American Express)

Bij een creditcardbetaling tonen wij PAY.nl*uw bedrijfsnaam gevolgd door uw telefoonnummer of e-mailadres voor support. Ook hierbij is geen ontvangersrekening zichtbaar. Deze werkwijze geldt ook voor debitcards en subbrands zoals Maestro, Carte Bancaire en Postepay.

PIN-betalingen

Bij PIN-betalingen tonen wij PAY.nl*uw bedrijfsnaam en uw vestigingsplaats. Bij PIN-betalingen is geen tegenrekening of betalingsomschrijving zichtbaar.


Walletbetalingen

Bij de meeste wallet betalingen, zoals PayPal, Alipay en WeChat Pay tonen wij enkel uw bedrijfsnaam met een betalingsomschrijving. Hier vermelden wij geen referentie naar PAY.nl erbij.