02 juli 2024

iDEAL 2.0 Migratie: Bijna afgerond

iDEAL 2.0 Migratie: Bijna afgerond

Afgelopen maart is de iDEAL 2.0 certificering afgerond en is de gefaseerde migratie van Pay. naar iDEAL 2.0 begonnen. 

Wat is er anders in iDEAL 2.0?

  • Meer informatie. We sturen meer informatie mee over de ondernemer, zoals een MCC code (op basis van uw branche of category, welke per verkooplocatie is aangegeven) en het land van uw zakelijke vestiging.
  • Vernieuwde techniek. De taal waarin wij met iDEAL communiceren, is gewijzigd van XML naar JSON. Dit is de marktstandaard. Het leeuwendeel van de partijen die met ons integreren – gebruiken JSON voor plugins en koppelingen.

  • Bankkeuze pagina verdwijnt. Er mag geen eigen Hosted Payment Page met QR en Bankkeuze meer getoond worden. Dit gaat in twee fases. Wij vervangen onze Hosted Payment Page per direct. De ondernemer dient de bankenkeuze in de loop van dit jaar ter verwijderen. 

  • Mogelijkheid tot nieuwe features. Hosted payment maakt functionaliteiten mogelijk. Zoals bijvoorbeeld: Snel bestellen of het versturen van push notificaties naar de bankieren APP om een betaling goed te keuren.

Ben ik al over? 

Om dit te bekijken, kan er vanuit de shop of het Collect Desk een betaling zonder bankkeuze gestart worden. In het geval van iDEAL 2.0 is het iDEAL betaalscherm zichtbaar. Zie je onze Bankselectiepagina? Dan is de migratie nog niet voltooid.

Ideal-image

Welke acties moet ik ondernemen?

Currence wil dat de bankselectie verwijderd wordt uit de checkout. Er zijn uitzonderingen, maar die zijn technisch complexer. Tot eind oktober is de bankselectie te gebruiken. We hebben met Currence afgesproken dat 70% van de betalingen voor het einde van het jaar via de hosted payment page zullen verlopen. Eind maart 2025 mag er geen bankselectie meer in checkout zichtbaar zijn, zonder op gebruiker gebaseerde keuze.  

Ondertussen updaten we onze plugins. In het geval van Shopware bijvoorbeeld, is het al mogelijk om vrijwillig de bankselectie uit te schakelen. Gaat het om om een eigen implementatie, dan adviseren wij dit op je roadmap te zetten. We nemen tegen het einde van dit jaar contact op met klanten die bankenkeuze nog in checkout actief hebben.

Bankvoorkeur binnen gebruikersaccount

Het is mogelijk om binnen de shopomgeving of portaal - in het account van een gebruiker - de laatst gekozen bankkeuze op te slaan. In dat geval staat Currence wel toe om de hosted payment page over te slaan. 

Wij zien hierin geen grote meerwaarde. De rekeninghouder zal wennen aan iDEAL 2.0. en de flow. Daarnaast is het selecteren van een bank in de drop-down van een bestelpagina (2 klikken) niet aanzienlijk sneller dan klikken op iDEAL, met vervolgens de bankkeuze (ook 2 klikken).