SEPA direct debit

Alles wat je moet weten over SEPA direct debit.

SEPA is één van de meest voorkomende betaalmethoden in Europa. Met SEPA direct debit (ook wel SEPA incasso) kun je heel gemakkelijk (automatisch) betalingen incasseren van rekeningen in 36 verschillende Europese landen. Zo heb je minder omkijken naar inkomende betalingen én een gestructureerde cashflow. 

Incasso-2
sepa-directdebit

Wat is SEPA incasso?

Een SEPA incasso is een machtiging waarmee je bij klanten in het buitenland automatisch een bedrag kunt innen. Je moet hiervoor uiteraard wel een afspraak met de klanten aangaan; het is niet toegestaan om zomaar geld te innen.  

Een belangrijk kenmerk van een SEPA machtiging is dat je hiermee bij buitenlandse klanten geld kunt innen. Er bestaat zowel een B2C als een B2B-versie.  

SEPA direct debit wordt voornamelijk ingezet bij abonnementsdiensten, streamingsdiensten en bij het (eenmalig) afrekenen van lage bedragen. 

Waar staat SEPA voor?

SEPA staat voor Single Euro Payments Area. Zoals de afkorting al zegt gaat het een systeem voor euro-betalingen in een bepaald gebied. Dit gebied bestaat uit 36 landen binnen Europa en aangesloten gebieden. Het overboeken én het incasseren van betalingen binnen de SEPA-landen gaat zo een stuk eenvoudiger.

 

Welke landen horen tot de SEPA zone? 

Er zijn 36 landen die horen tot het SEPA gebied. Dat zijn alle 27 lidstaten van de Europese Unie (EU): België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slovakije, Spanje, Tsjechië en Zweden. 

Plus de volgende 9 ‘losse’ SEPA-landen: Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland, inclusief Guernsey, Isle of Man en Jersey), Vaticaanstad en Zwitserland.

online-shoping-phone

Hoe werkt SEPA direct debit?

Een consument die iets wil betalen aan een bedrijf dat is aangesloten bij SEPA geeft toestemming om geld af te schrijven. Dat kan eenmalig zijn of een terugkerende betaling, zoals bij een abonnement. De consument moet hiervoor dan schriftelijk toestemming geven aan het bedrijf. Het bedrijf stuurt vervolgens een verzoek naar de bank om de betaling te verwerken. Als de betaling is goedgekeurd, wordt het geld van de rekening afgeschreven en ontvangt het bedrijf het geld. Tegen een automatische incasso kan altijd nog bezwaar aangetekend worden.  

Voorafgaand aan een incasso moet de consument een machtigingsformulier invullen. Daarop staat alle informatie die verplicht is voor een incasso.  

Is SEPA incasso veilig?  

Ja, SEPA incasso is veilig. Het systeem maakt gebruik van de beveiligde omgevingen van banken. Deze zijn aan wettelijke eisen gebonden met betrekking tot privacy en de beveiliging van transacties. 

 

Wat is het voordeel van SEPA direct debit? 

Het voordeel van SEPA direct debit is dat de betaling ook door kan gaan als de consument op dat moment geen identificatie (telefoon, e-reader) bij zich heeft. Een (digitale) handtekening is voldoende. Ook maakt het terugkerende betalingen mogelijk zonder dat een consument steeds toestemming hoeft te geven. 

online-sepa-bankieren-shopen-women-old-younger

Waarom SEPA direct debit aanbieden via Pay? 

Pay. biedt altijd lage transactiekosten. Iedere betaalmethode en dus ook SEPA is makkelijk te integreren en te gebruiken in jouw webshop. Automatische incasso’s kunnen eenvoudig aangemaakt worden via een API of via het Admin Panel. 

Registreer nu en ontdek de voordelen van Pay.

Regel direct al je online en in-store betalingen.
laptop
Default CTA icon Ontvang al binnen 15 minuten online en in-store betalingen via het Pay. platform.
Default CTA icon
Alle betaalinformatie op één platform: online, in-store en omnichannel.
Default CTA icon
Maximaal inzicht in je betaalverkeer via uitgebreide rapportages