Doorberekenen Creditcardkosten blijft voorlopig toegestaan

Goed nieuws voor Merchants die gebruik maken van Creditcards en de kosten daarvan doorberekenen naar hun klanten. Een recent voorgesteld wetsvoorstel om dit aan banden te leggen, kwam gisteren niet door de Tweede Kamer.

Het voorstel werd ongeveer een jaar geleden ingediend door PVV-Kamerlid Van Vliet. Hij wil de toeslagen op creditcardbetalingen een halt toeroepen, om duidelijkheid te scheppen en vernieuwing aan te jagen.

Doorberekenen Creditcardkosten blijft voorlopig toegestaan
23-06-2016

Innovatie en concurrentie

Het idee achter dit wetsvoorstel is dat de consument een eerlijke keuze heeft bij het kiezen van een betaalmethode. Dit zal volgens het kamerlid zorgen voor een stimulans qua concurrentie en innovatie binnen de betaalmarkt. Overigens is Van Vliet van mening dat de meerderheid van de tegenstemmers een ‘achterhoedegevecht’ voert. Nieuwe Europese regels met dezelfde strekking zullen namelijk in 2018 ingevoerd moeten zijn.

Handhaving ACM

Totdat deze wet is doorgevoerd, mogen online retailers en andere bedrijven de daadwerkelijke betaalkosten doorberekenen aan hun klanten. Deze extra kosten mogen echter niet als extra verdienmodel beschouwd worden. Begin 2016 werden een aantal bekende etenbestelsites door de ACM berispt omdat ze een extra toeslag rekenden aan klanten.

Kosten doorberekenen?

U kunt zich afvragen of het zinvol is om kosten voor bijvoorbeeld creditcards of achteraf betalen door te berekenen aan uw klanten. Een afweging hierin maken is belangrijk, het kan zijn dat uw potentiële klanten afhaken omdat u wél kosten doorberekend en uw concurrent bijvoorbeeld niet. Gedegen onderzoek naar uw concurrentiepositie kan u hierbij helpen. Besluit u toch kosten door te berekenen? In de meeste van onze plugins is dit eenvoudig in te stellen.

GERELATEERD NIEUWS


 • App update - Overal creditcardbetalingen verifiëren en meer
  Om veilige betalingen vanzelfsprekend te maken, heeft [pay:domain…
  lees verder
 • Vanzelfsprekend veilige Creditcardbetalingen
  In de online betaalwereld is veiligheid van groot…
  lees verder
 • American Express creditcard betaalmethode bij Pay.nl
  Als u als Nederlandse ondernemer uw producten ook…
  lees verder