Blog

Cryptocurrencies: het digitale goud?

Cryptocurrencies: het digitale goud?

Zoals de wereld van de e-commerce nooit stilstaat, staat ook de ontwikkeling van nieuwe online betaalmethoden nooit stil. De digitale munteenheid cryptocurrency, vooral bekend geworden door de Bitcoin, behoort tot een groep relatief nieuwe online betaalmethoden.

De 'nieuwigheid' is inmiddels wel van de cryptocurrencies af; het was tenslotte al in 2009 dat de Bitcoin werd geïntroduceerd. Tijd voor een analyse! Wat voegt deze betaalservice toe aan het al bekende en vertrouwde assortiment van betaalmethoden? En kunt u als merchant van Pay.nl deze betaalmethode in het aanbod van Pay.nl verwachten?

image

Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrency is virtuele munteenheid; een digitale vorm van geld. De Bitcoin was de eerste en daarmee ook de bekendste in zijn soort en werd geïntroduceerd in 2009. In de jaren daarna volgden andere cryptogelden zoals de Litecoin, PPCoin, KCoin, Dogecoin en de eMark.

Cryptocurrency bestaat uit een beveiligde computercode. U kunt met deze digitale munten (net als met euro’s) producten of diensten online afrekenen via een online portemonnee. Als online ondernemer kunt u ook bitcoins ontvangen in uw digitale wallet. Die cryptocurrencies kunt u dan omwisselen voor elke munteenheid. Een van de voordelen is, dat bezoekers vanuit elk land een betaling in uw webshop kunnen verrichten. Cryptocurrencies kunnen namelijk met iedere valuta worden aangeschaft, via verschillende betaalwijzen zoals creditcard en overboeking. Met verschillende software (voor computer, telefoon of ‘in the cloud’) kunt u uw online wallet beheren.

Hoe werkt online betalen met cryptocurrency?

Werkelijk iedereen kan cryptocurrencies kopen, ontvangen en versturen. Het verwerken van de transacties wordt gedaan door zogeheten ‘miners’. Alle miners (of delvers) samen vormen het bitcoin-netwerk en beheren de complete database. Het netwerk controleert iedere transactie en slaat deze op zodat de historie altijd terug te vinden is. De miner die als eerste de technische berekening voor de afwikkeling van de betaling vindt, ontvangt een zogenaamd lot. Dat lot bevat een bepaald aantal bitcoins.

In tegenstelling tot andere betaalmiddelen, is er bij de bitcoin geen derde instantie betrokken bij de verwerking van een betaling en dus geen financieel toezicht vanuit de overheid. U kunt het zien als het overhandigen van cash geld. Een consument haalt het geld uit de pinautomaat en overhandigt dit aan de verkoper. Alleen de koper en de verkoper zijn betrokken bij deze afrekenproces. Dit zorgt voor een snelle verwerking en laagdrempeligheid. Net als de waarde van bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, wisselt ook de waarde van de cryptocurrency. Als de vraagt stijgt, neemt de waarde toe, en bij een afname van de vraag zal ook de waarde dalen.

image

Wat vindt Pay.nl?

Pay.nl wordt gedreven door innovatie en wij zijn dan ook altijd geïnteresseerd in nieuwigheden binnen de e-commerce wereld. In de beginfase van de cryptocurrency heeft Pay.nl een afwachtende houding aangenomen, omdat de veiligheid en integriteit van het betaalmiddel niet altijd gegarandeerd kon worden. Cryptocurrency was vooral populair in de online zwarte markt en daarbij werd het door de doorsnee consument nog maar weinig gebruikt. Compliancy en veiligheid zijn speerpunten van Pay.nl en daarom vonden we in de beginfase de handel in cryptocurrency nog niet voldoende waterdicht om deze zorgeloos toe te voegen aan onze betaalmethoden.

Huidige ontwikkelingen

Vandaag de dag zien we echter steeds meer positieve ontwikkelingen rondom de cryptocurrency. De groep gebruikers blijft groeien en cryptocurrencies worden in steeds meer landen gebruikt. Zo zijn er wereldwijd al meer dan 100.000 detailhandelaren die de bitcoin accepteren. Ook heeft De Nederlandse Bank naar buiten gebracht dat zij bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen digitale valuta. DNB is daarmee niet de eerste bank die zijn eigen cryptocurrency wil introduceren. De centrale bank van Groot-Brittannië, Bank of England, ontwikkelde eerder dit jaar al de RSCoin.

Daarnaast wordt er veel aan gedaan om het gebruiksgemak en de veiligheid van de digitale valuta te waarborgen. Verschillende Bitcoin-serviceproviders komen voortdurend met nieuwe oplossingen om het frauderisico zo klein mogelijk te houden. Ook wordt het volatiliteitsrisico zo klein mogelijk gehouden waardoor de waarde van de cryptocurrencies minder schommelt.

image
image

Cryptocurrency bij Pay.nl

Deze opbloeiende innovaties en de toename in populariteit van de cryptocurrencies ziet Pay.nl als een signaal dat het betaalmiddel geen tijdelijke hype meer is. Cryptocurrencies mogen gezien worden als een blijvend en serieus alternatief voor gangbare valuta en betaalmethoden op de online betaalmarkt. Daarom staan we bij Pay.nl positief tegenover deze innovatieve digitale valuta. Sterker nog; we zijn bezig om cryptocurrencies op te nemen in ons aanbod betaalmethoden. Zoals u van ons gewend bent, staat het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van betalingen bij Pay.nl voorop. Wilt u cryptocurrencies toevoegen aan uw betaalopties? Dan checken we eerst of u een gezonde mix aan betaalmethoden heeft. Daarnaast houden we zicht op de hoogte van de transacties, zodat er geen zeer grote bedragen (bijvoorbeeld voor laptops of juwelen) worden gedaan met cryptocurrency. Vanwege het geringe transactietarief zijn Micropayments bijvoorbeeld ideaal voor deze betaalmethode! Op deze manier zorgen we er samen voor dat ook betalingen met cryptocurrency volledig compliant zijn.

Momenteel leggen we de laatste hand aan de implementatie van deze nieuwste aanwinst. Op korte termijn kunt ook uw klanten in uw webshop laten betalen met verschillende cryptocurrencies. Hou onze website en social mediakanalen in de gaten om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van Pay.nl het aanbod!

Cryptocurrencies in het aanbod van Pay.nl

Meer blogposts

DNB eist minimaal 99,88% beschikbaarheid van betaalopties
Lees verder
Welke documenten vragen we van u en waarom
Lees verder
Wat is een exchange call?
Lees verder
Joost

Joost Janssens

Joost is Alliance Manager bij PAY, gespecialiseerd oplossingen voor Split Payments en Achteraf Betalen.
 
PAY. maakt gebruikt van cookies voor een goede gebruikerservaring, statistisch inzicht, monitoring van onze techniek en voor het afspelen van video.