Nieuws

Direct Content Billing en SMS betalen stoppen via PAY.
image

Direct Content Billing (DCB) werd gebruikt om kleine betalingen (tussen €0,25 en €10,00) uit te voeren voor digitale diensten (content). De betaling werd via de telefoonrekening van de operator gefactureerd. Ook de optie om via premium SMS berichten een betaling te ontvangen, zal worden gestopt.

De betaaloptie was vooral handig als consumenten een ringtone wilden kopen, een eBook wilden lezen of toegang wilden krijgen tot video content. De snelle manier van betalen zorgde voor betere conversie. Dit rechtvaardigde de kosten van soms wel 28%.

Verdrijving DCB door opkomst betaalopties

In de afgelopen jaren zijn mobiele betalingen via deze betaaloptie langzaam verdreven door iDEAL, Apple Pay en andere APP-betaalopties. Ook operators, waaronder KPN, zijn reeds met deze dienstverlening gestopt. Hierdoor is de conversie aanzienlijk gedaald. Het aantal betalingen dat in Q3-2019 door PAY. is verwerkt, weegt niet langer meer op tegen de ondersteuning op de techniek.

  • Einde officiële ondersteuning: 30 november 2019 (betaalopties niet meer zichtbaar)
  • Uitrol uitfaseringsperiode: 20 december 2019 (betaalopties niet meer werkend)
  • Definitieve verwijdering: 28 december 2019

Alternatief

Voor telefonische betalingen kan nog altijd betalen per telefoon, door een 090X-nummer te bellen, worden gebruikt. De kosten van deze betaaloptie liggen aanzienlijk lager dan bij premium SMS of DCM. Uiteraard adviseren wij om ook bij digitale diensten en content de standaard betaalopties te activeren.

PAY. maakt gebruikt van cookies voor een goede gebruikerservaring, statistisch inzicht, monitoring van onze techniek en voor het afspelen van video.